Onderzoek

Met journalistiek graafwerk en doorzetten informatie boven tafel krijgen

Kolencentrales

RTV Rijnmond

2013 – 2014

Winnaar NL-award


Rijnmond Actueel en EenVandaag

Geen broeikaskanon, maar de schoonste kolencentrales van de wereld. Met die belofte zijn op de Rotterdamse Maasvlaktes twee splinternieuwe fabrieken uit de grond gestampt. Maar de centrales lappen voorlopig de CO2-eisen aan hun laars. En de overheid kan alleen toekijken, omdat afspraken juridisch niet zijn dichtgetimmerd.


De voorgeschiedenis

Terwijl de bouw van de kolencentrales in 2012 al is begonnen, blijkt dat het prestigieuze project met de opslag van CO2 op losse schroeven staat. De doelstelling om uitstoot van CO2 te reduceren dreigt te mislukken. Een compilatie van de verschillende reportages tussen 2012 en 2014.

Moskee internaten

RTV Rijnmond

2013 – 2014


Brandveiligheid moskee-internaten niet op orde

Moskee-internaten in Rotterdam hebben jarenlang de brandveiligheidsregels aan hun laars gelapt. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die NRC Handelsblad en RTV Rijnmond bij de gemeente Rotterdam hebben opgevraagd. Controlerende instanties en de gemeente waren laks bij het handhaven van de regels en vergunningen kloppen niet.


Wethouder Karakus door het stof

Tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad is wethouder Karakus bekritiseerd over de problemen met de brandveiligheid bij moskee-internaten. Vooral de oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam en de SP verwijten de wethouder niet goed te hebben opgetreden.

Politici onder druk gezet

Politici van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord hebben ambtenaren onder druk gezet om niet op te treden bij een brandonveilig Turks moskee-internaat. Dat blijkt uit geheime geluidsopnames van intern werkoverleg waarover RTV Rijnmond beschikt.

Voldoen aan nieuwe richtlijnen

Moskee-internaten moeten van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaan voldoen aan landelijke richtlijnen. De gemeente Rotterdam vindt de plannen een stap vooruit, al mag Asscher van de Rotterdamse wethouder Hugo De Jonge (Jeugd) een stuk verder gaan.

Klokkenluider behoudt zijn baan

De Rotterdamse ambtenaar die de misstanden bij de internaten aan het licht bracht krijgt in eerste instantie strafontslag vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie. De rechter draait dit ontslag weer terug. Na deze column op rijnmond.nl wordt het laatste hoofdstuk in het dossier afgesloten.

Nieuwe Kuip

RTV Rijnmond

2012 – 2013


Hoe de bouw van een nieuw Feyenoordstadion afketst

Feyenoord wil al jaren een nieuw stadion bouwen op Sportpark Varkenoord, vlak naast de huidige Kuip. De club vraagt daarbij om een forse financiële bijdrage van de gemeente. Het plan mislukt. Er is teveel weerstand en het gevraagde bedrag is te hoog. RTV Rijnmond-verslaggever Justus Cooiman doet in 2012 en 2013 tientallen keren verslag. Een compilatie van de reportages.


Op zoek naar een plek voor de middenstip van de nieuwe Kuip

In mei 2013 lijkt het nieuwe stadion door te gaan als het Rotterdamse stadsbestuur besluit de bouw te steunen. Justus Cooiman gaat op zoek naar een geschikte plek voor de nieuwe middenstip.

Odfjell

RTV Rijnmond

2012 – 2013

Winnaar NL-award


Odfjell onder verscherpt toezicht

Tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek houdt zich niet aan de veiligheidsregels, zo blijkt uit diverse reportages van RTV Rijnmond. Het bedrijf komt onder verscherpt toezicht te staan. De Arbeidsinspectie en milieudienst DCMR gaan de veiligheid op het bedrijf wekelijks controleren.


Tankopslagbedrijf Odfjell sluit fabriek

Door de lekkages en problemen met de veiligheid besluit Odfjell het bedrijf stil te leggen. De grootste klant, Shell, zegt het contract op.

Rapport bevestigt wantoestanden

De milieudienst Rijnmond en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben jarenlang gefaald in het toezicht bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek.

Problemen woningcorporaties

RTV Rijnmond

2014


Enquêtecommissie onderzoekt wantoestanden

Woningcorporatie Vestia komt in 2012 in grote financiële problemen door het handelen in financiële risicovolle producten. Ook bij de Rotterdamse corporatie Woonbron gaat het mis als de renovatie van het SS Rotterdam veel duurder uitvalt dan gedacht. Een parlementaire enquêtecommissie onderzoekt hoe het zo mis kon gaan.


Verhoor Vestia-directeur Erik Staal

Bij het verhoor van oud-Vestia-topman Erik Staal ontstaat rumoer op de publieke tribune.”Je draait er omheen man! Wees nou eerlijk!”, roept een man op de tribune. Ook zegt hij dat Staal ”Een leugenaar is en zand in de ogen strooit”.

Financiële man Vestia heeft geen spijt

Marcel de Vries voelt zich niet verantwoordelijk voor het verlies dat Vestia heeft geleden door de aanschaf van risicovolle derivaten. De Vries was jarenlang de financiële topman van de woningcorporatie.