Onderzoek

Met journalistiek graafwerk en doorzetten informatie boven tafel krijgen

Dirigent Leusink beschuldigd van #metoo

Brandpunt+

2018


Een half jaar lang voerden we vertrouwelijke gesprekken met ruim twintig musici die, verspreid over de afgelopen tien jaar, werkten met de beroemde dirigent Pieter Jan Leusink. Onafhankelijk van elkaar zeggen zij ons dat er sprake is van overschrijding van mentale en/of fysieke grenzen.

Aflevering 1

Aflevering 2

Hoe stoppen we de 'verdozing' van ons landschap?

De Monitor (KRO-NCRV)

2019

 


Grote distributiecentra drukken steeds meer hun stempel op het Nederlands landschap. De logistieke megahallen ogen vaak als blokkendozen. Nederland ‘verdoost’, concluderen experts. Ook de Tweede Kamer wil maatregelen. In deze aflevering van De Monitor stellen we de vraag: is deze ontwikkeling nog te stoppen?


Hoe goed is de zorg in hospices?

De Monitor (KRO-NCRV)

2019

 


In hospices wordt palliatieve zorg verleend aan mensen die binnen enkele maanden of weken hun laatste adem uitblazen. Het aantal hospices in Nederland stijgt al jaren. De 12.000 geregistreerde vrijwilligers vormen vaak ‘het kapitaal’ van het hospice. Ze ondersteunen verpleegkundigen en staan patiënten, familieleden en mantelzorgers bij in de laatste levensfase. In hoeverre nemen vrijwilligers zorgtaken op zich die eigenlijk verpleegkundigen horen te doen? En wie houdt hier toezicht op?


Toezicht gastouderopvang ondermaats

De Monitor (KRO-NCRV)

2017

 


Sinds het schokkende misbruik in een kinderdagverblijf in Amsterdam is de veiligheid en kwaliteit van kinderdagverblijven verbeterd. De gastouderopvang lijkt daar bij achter te blijven. Hoe kan dat? Toezicht en controle schieten tekort. De vier grote steden willen aanpassing van de wet.


Overheid in verlegenheid door vieze kolencentrales

EenVandaag en RTV Rijnmond

2014

Winnaar NL-award


Geen broeikaskanon, maar de schoonste kolencentrales van de wereld. Met die belofte zijn op de Rotterdamse Maasvlaktes twee splinternieuwe fabrieken uit de grond gestampt. Maar de centrales lappen voorlopig de CO2-eisen aan hun laars. En de overheid kan alleen toekijken, omdat afspraken juridisch niet zijn dichtgetimmerd.


Brandveiligheid moskee-internaten niet op orde

RTV Rijnmond

2013 – 2014


Brandveiligheid moskee-internaten niet op orde

Moskee-internaten in Rotterdam hebben jarenlang de brandveiligheidsregels aan hun laars gelapt. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die NRC Handelsblad en RTV Rijnmond bij de gemeente Rotterdam hebben opgevraagd. Controlerende instanties en de gemeente waren laks bij het handhaven van de regels en vergunningen kloppen niet.


Wethouder Karakus door het stof

Tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad is wethouder Karakus bekritiseerd over de problemen met de brandveiligheid bij moskee-internaten. Vooral de oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam en de SP verwijten de wethouder niet goed te hebben opgetreden.

Politici onder druk gezet

Politici van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord hebben ambtenaren onder druk gezet om niet op te treden bij een brandonveilig Turks moskee-internaat. Dat blijkt uit geheime geluidsopnames van intern werkoverleg waarover RTV Rijnmond beschikt.

Voldoen aan nieuwe richtlijnen

Moskee-internaten moeten van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaan voldoen aan landelijke richtlijnen. De gemeente Rotterdam vindt de plannen een stap vooruit, al mag Asscher van de Rotterdamse wethouder Hugo De Jonge (Jeugd) een stuk verder gaan.

Klokkenluider behoudt zijn baan

De Rotterdamse ambtenaar die de misstanden bij de internaten aan het licht bracht krijgt in eerste instantie strafontslag vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie. De rechter draait dit ontslag weer terug. Na deze column op rijnmond.nl wordt het laatste hoofdstuk in het dossier afgesloten.