Reportage

Visueel krachtige verhalen over mensen en maatschappelijke ontwikkelingen

De veerkracht van Sint Maarten

 

Brandpunt

2017


Hoe vergaat het de inwoners van Sint Maarten 100 dagen na de verwoestende orkaan Irma? Sacha de Boer spreekt met diverse eilandbewoners over de schade, de persoonlijke drama’s én over de veerkracht van Sint Maarten.

Toekomst na de oorlog

 

Brandpunt+

2018


De oorlogen in het Midden-Oosten hebben aan duizenden mensen het leven gekost. Het aantal gewonden ligt nog vele malen hoger. Hoe kunnen zij hun leven weer oppakken als ze voor het leven verminkt zijn? In Jordanië runt Artsen zonder Grenzen een reconstructief ziekenhuis dat speciaal is ingericht om oorlogsslachtoffers een tweede kans te geven op een normaal leven na de oorlog.

Autisme als verborgen goudmijn

Brandpunt+

2018


Volgens het Nederlands Autisme Register heeft 54 procent van de volwassenen met autisme geen betaalde baan. En dat terwijl 67 procent van deze groep bovengemiddeld intelligent of zelfs hoogbegaafd is. We kennen de (soms ernstige) sociale problemen, maar toch blijft het onbegrijpelijk dat deze goudmijn thuis op de bank zit. In een voormalig klooster  worden ze opgeleid tot IT-experts.

Zorg voor de mantelzorgers

Brandpunt+

2018


Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen met dementie toe en zo ook het aantal mantelzorgers. En die mantelzorgers staan onder druk. Hoe zorgen we ervoor dat de mantelzorgers niet ook ziek worden?

Een vergeten groep

Brandpunt+

2018


Ze kunnen niet lopen en praten en zijn hun hele leven afhankelijk van zorg. Een ‘verborgen’ of ‘vergeten’ groep worden ze wel genoemd. Je komt ze op straat nauwelijks tegen en de zorg in grote instellingen schiet soms tekort. De ouders van Eline begonnen daarom zelf maar een woonvoorziening: Het Elzeneindhuis, midden in een woonwijk.

Lichaam in de strijd

Brandpunt

2017


Ze zijn de praatjes zat van de wereldleiders en eisen daden. Een nieuwe generatie klimaatactivisten staat op en probeert met ludieke acties en massale demonstraties de wereld te behoeden voor een catastrofe. Lena Hartog is één hen. Ze is 25, eet geen vlees, koopt tweedehandskleren en reist zo min mogelijk met het vliegtuig. Waarom denkt ze dat het haar wel lukt om de wereld te verbeteren?

Op eigen benen

Brandpunt

2017


Romy (18) had wat je noemt een moeilijke start. Van jongs af aan kreeg ze kalmeringsmiddelen toegediend door haar drugsverslaafde moeder. Terwijl haar moeder als prostituee werkte, moest Romy zichzelf vermaken. Het duurde niet lang voordat ze drugs dealde en uit huis werd geplaatst. Inmiddels is Romy 18. Een cruciale leeftijd, want na een leven in gesloten Jeugdzorginstellingen moet ze op zichzelf gaan wonen.

Met 2-0 achter?

Brandpunt

2017


De Haagse Schilderswijk kennen we als een achterstandsbuurt met radicale moslims en criminelen. Maar dat is niet zo, zeggen drie Marokkaanse Nederlanders die daarvandaan komen. Ze zijn erop gebrand het tegendeel te bewijzen, op een positieve manier. Deze drie zijn op missie, in een gestigmatiseerde wijk met een hoge werkloosheid.

De grootste wachtkamer van Nederland

Reporter

2016


Wat voor een paar weken als noodoplossing was bedacht, werd een verblijf van 7 maanden. Het omstreden tentenkamp voor 3000 vluchtelingen in Heumensoord. Vele asielzoekers woonden maanden in de opvang zonder bericht over hun procedure. De Nationale Ombudsman oordeelde: dit moeten we niet meer zo willen. Een reconstructie met de hoofdrolspelers.